DAK_LIGGEND
Home Groep 8

Veelgestelde vragen

School aan de Singel Montessori is een school die niet ophoudt bij de muren van het gebouw. De stad en de wereld daaromheen zijn het verlengde van ons klaslokaal. Bij ons werk je aan échte vraagstukken en zoek je samen met medeleerlingen, docenten en partners uit de stad naar oplossingen die impact maken op de maatschappij!

Hieronder vind je een overzicht van antwoorden op de meest voorkomende vragen van ouders, leerlingen en andere geïnteresseerden. Of je nu meer wilt weten over ons onderwijs, hoe volgend jaar eruit ziet, begeleiding of praktische zaken, je bent hier op de juiste plek. Hopelijk helpen de antwoorden je om te bepalen of School aan de Singel de plek is voor jou.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Hoe vaak gaan leerlingen de school uit om te leren?

Leerlingen gaan op meerdere momenten gedurende de week naar buiten. Ook wordt de buitenwereld regelmatig naar binnen gehaald in de vorm van gastlessen en/of workshops.


Werken jullie veel met laptops?

We werken zeker met laptops. Dit geeft leerlingen namelijk de mogelijkheid om zelf onderzoek te doen voor het bedenken van oplossingen voor vraagstukken. Bovendien vinden we het belangrijk dat leerlingen digitale vaardigheden aanleren. Ons lesmateriaal zal veelal ook te vinden zijn in een digitale omgeving. Leerlingen zullen niet hele dagen op hun laptop werken, maar ze zullen hem zeker meerdere keren per week nodig hebben. De ontwikkeldoelen van leerlingen en de realisatie ervan wordt (deels door henzelf) bijgehouden in een digitaal systeem. Zo bouwen leerlingen aan een digitaal portfolio waarmee we als school, ouder en kind in gesprek blijven over de ontwikkeling en perspectieven richting een examen.


Werken jullie veel met boeken?

Wij maken veel van ons lesmateriaal zelf zodat het aansluit bij de actualiteit en de vraagstukken uit de stad. Kant-en-klare methodes en de bijbehorende boeken zetten we alleen in als een van de bronnen, bijvoorbeeld bij het oefenen van een bepaalde vakvaardigheid. We werken dus niet een boek van A tot Z door.

Hoe gaan jullie om met beoordelingen en toetsen? Toetsen jullie formatief of summatief? Met cijfers?

Omdat we de structuur van reguliere middelbare schoolvakken loslaten, is het heel belangrijk dat we goed zicht hebben op de voortgang van leerlingen in relatie tot de leerdoelen die zij in de onder- en bovenbouw hebben te behalen om uiteindelijk goed voorbereid te zijn op het eindexamen. We vinden het belangrijk dat leerlingen ‘toetsen’ leren zien als een bron van informatie en niet een bron van stress. Dit betekent dat we zeker in de onderbouw zoveel mogelijk formatief werken. Leerlingen krijgen weinig tot geen cijfers, maar zien in een online volgsysteem hoe ze vorderen op de leerdoelen. 


Na welk jaar wordt de keuze voor een bepaalde leerroute gemaakt (vmbo-tl, havo, vwo)?

Omdat leerlingen de kernvakken deels in niveaugroepen krijgen, zijn we vanaf de start van hun onderwijs bij School aan de Singel samen de leerroute aan het vormgeven. We kijken dus steeds samen waar je staat en naar welk diploma je op weg bent. In de loop van leerjaar 3 zul je weten of je op weg bent naar een tl-diploma, of dat het een havo- of vwo-route wordt. Voor die laatste twee stellen we het einddoel vast in leerjaar 4.

Hoe wordt de profielkeuze vormgegeven?

Doordat we lang een breed aanbod hebben vanuit de vraagstukken, kunnen we ook een profielkeuze lang uitstellen. Omdat leerlingen zelf veel regie hebben op de invulling van vraagstukken (vanuit welk perspectief kijk je naar een probleem), helpen we ze ook steeds meer zicht te krijgen op welk profiel bij hen past. Zodoende verloopt de profielkeuze, net als de niveaukeuze op een bijna natuurlijke manier.  

Hoe krijgen de eindexamens vorm?

We vinden het belangrijk dat we zoveel mogelijk maatwerk bieden aan leerlingen binnen hun schoolloopbaan, bijvoorbeeld door flexibiliteit te bieden in het moment en het niveau waarop leerlingen bepaalde examenonderdelen afronden.

Op dit moment worden diploma’s in Nederland alleen nog maar afgegeven op een niveau, met daarbij wel de mogelijkheid om een aantekening te krijgen als je een vak op een hoger niveau hebt afgesloten. Gedurende je schoolloopbaan op School aan de Singel weet je op weg naar welk diploma te bent, maar dat kan nog wel betekenen dat je vakken op verschillende niveaus volgt en daar examen in doet. De centrale examens vinden op dezelfde manier plaats als op alle andere scholen in Nederland. Het is onze opdracht om leerlingen daar goed op voor te bereiden.  


Wat doet een coach?

Een coach is voor leerlingen het eerste aanspreekpunt. Zowel op het vlak van welbevinden, als op het vlak van de studievoortgang. De coach ondersteunt leerlingen bij het maken van keuzes over het leerproces. Een leerling spreekt zijn coach meerdere malen per week tijdens de coachmomenten. Soms is dit met de hele coachgroep en soms juist in een 1-op-1 setting. 

Hoe ondersteunen jullie leerlingen met een cognitieve of fysieke functiebeperking?

Wij zijn net als alle andere scholen verplicht om passend onderwijs aan te bieden. Wanneer een leerling extra ondersteuning nodig heeft om zich op school goed te ontwikkelen, zullen we samen met de leerling, ouders en eventuele externe experts voor passende ondersteuning zorgen. Het gaat om maatwerk en dus altijd over goed met elkaar afstemmen.

Met hoeveel klassen kunnen jullie maximaal komend schooljaar starten?

We gaan heel hard ons best doen om alle leerlingen die kiezen voor School aan de Singel te plaatsen. We hebben in ieder geval plak voor 100 leerlingen. Dit betekent dat we ongeveer 7-8 coachgroepen zullen hebben. Een coach heeft namelijk 12-15 leerlingen onder diens hoede.


Hoeveel kinderen zitten er volgend jaar nog vanuit de oude school op School aan de Singel? En welke leerjaren zijn dat?

We verwachten dat er volgend jaar nog ongeveer 50 bovenbouwleerlingen in het gebouw zijn op weg naar hun eindexamen. We vinden het voor beide groepen fijn dat er - ondanks dat er tussen de groepen niet veel wordt samengewerkt - daardoor nog iets van leeftijdsdifferentiatie is en de nieuwe leerlingen niet vanaf de start alleen maar de oudste van de school zijn.

Hoe zorgen jullie dat nieuwe leerlingen zich volgend jaar snel thuis voelen?

Op School aan de Singel starten we ieder jaar met 3 introductieweken. In deze weken leer je je medeleerlingen, medewerkers en (de omgeving van) de school kennen. We vinden het belangrijk dat leerlingen zich niet alleen thuis voelen binnen hun eigen coachgroep, maar meer leerlingen leren kennen met wie ze gedurende het jaar samenwerken. Om die reden gaan we tijdens die drie weken ook enkele dagen op kamp. De drie weken staan ook in het teken van hoe we werken op School aan de Singel, we zorgen dat leerlingen startklaar zijn, zodat ze na de introductieperiode goed aan de slag kunnen.

Zijn de docenten nieuw of hebben zij lesgeven op de SvPO school?

Het team dat volgend jaar lesgeeft op School aan de Singel bestaat uit collega’s die nu al op NUOVO Scholen werken. Een groot deel van dat team is dit jaar al bezig met het ontwerpen van het onderwijs voor School aan de Singel. Misschien heb je ze al wel ontmoet op een Open Dag of Open Lesmiddag.

Zijn het allemaal montessoridocenten?

Alle docenten zijn op weg naar het worden van een montessoridocent. De montessorivereniging is hierbij betrokken. Zowel Emma (teamleider) als Moniek (schoolleider) hebben veel ervaring met het leidinggeven aan een montessorischool.


Hoe krijgen ouders inzicht in de ontwikkeling van hun kinderen?

Zoals hierboven beschreven wordt de ontwikkeldoelen van leerlingen en de realisatie ervan (deels door henzelf) bijgehouden in een digitaal systeem. Ouders hebben middels dit digitaal portfolio gedurende het jaar steeds zicht op de ontwikkeling van hun kinderen. Aan het eind van iedere periode organiseren we en moment waarop die ontwikkeling gevierd wordt in de school. Hierbij zijn de ouders van harte welkom!